Traseu Utilitar
Traseul utilitar aplicativ este un circuit format din mai multe obstacole aplasate într-un spațiu marcat a căror parcurgere se succede într-o ordine și un timp bine determinate. Acesta reunește obstacole care solicită sportivului să posede calități motrice deosebite, multă îndemânare, viteză, forță, rezistență și coordonare.
Pregătirea fizică pentru parcurgerea acestui traseu trebuie să includă metode și tehnici de antrenament specifice pentru fiecare calitate motrică necesară. Trebui să sublinez faptul că în ecuația obținerii acestora , un factor decisiv îl reprezintă „timpul alocat antrenamentului „, cunoscut fiind faptul că dezvoltarea minimă a unei abilități, a forței sau vitezei necesită cel puțin 3 luni de pregătire consecventă.
De asemenea organismul are nevoie de o perioadă de adaptare la efort care de multe ori se prelungește de la un minim de două săptămâni chiar până la o lună. Numai după această perioadă de adaptare se poate începe influenţarea selectivă a aparatului locomotor (optimizarea dezvoltării fizice) și ulterior dezvoltarea calităţilor motrice (viteza sau îndemânarea).
Pentru rezultate maxime de multe ori este necesar mai mult de 1 an. Bineînțeles că totul depinde și de datele genetice, de forma fizică, înălțimea, greutatea, mobilitatea fiecăruia.